
           June 9, 2003 
 
Honorable Chairman and Members of the     Regular Meeting of 
Hermosa Beach Planning Commission     June 17, 2003 

  
 
SUBJECT:  APPEAL OF DIRECTOR’S DECISION --  INTERPRETATION OF REQUIRED OPEN 

SPACE AND LOT COVERAGE REQUIREMENTS IN CONNECTION WITH REMODEL 
OF A SINGLE FAMILY DWELLING -- 916 3RD  STREET  

 
Recommendation: 
That the Planning Commission direct staff by minute order as deemed appropriate. 
 
Background: 
The property owner is proposing to remodel a single family dwelling, located in the R-1 zone and 
utilize an area that encroaches into the back yard below the proposed finished grade.  The purpose of 
the encroachment is to maximize the amount of additional floor area for storage while minimizing the 
impact on the back yard.  The owner proposes that the finished floor level of the basement be lowered 
enough to create code complying headroom and that the basement extend beyond the building footprint 
into the rear yard.  The rear yard elevation will consequently be raised approximately 3’-0”,  bringing 
it level with the finished first floor level. (Please see attached plans).  A new patio deck will be 
constructed above the proposed basement extension. 
 
 
Analysis: 
The issues to consider in connection with the appeal are whether the encroachment violates open space 
and lot coverage requirements for the zone. In order to comply with open space and lot coverage 
requirements, all yards and open space must be “free of obstructions or structures from the ground to 
the sky”.  (Code Sections 17.04, 17.46.020, 17.08.030 B, C , D, E, J, K (1) & (4), L).  The Commission 
must determine whether the encroachment of a below grade structure satisfies the requirement that the 
open space is “free and clear from the ground to the sky”. The Commission must also determine 
whether the below grade extension of the house violates the lot coverage requirements.  Lot coverage 
is defined as all of the following: “that portion of a lot covered by the area within the foundations of 
the main building and all accessory buildings and structures; the area covered by cantilevers projecting 
from a building; and the area covered by decks and stairs more than thirty inches above the grade as 
defined in Section 17.04.040.”  The proposed basement extension will not extend thirty inches above 
grade, however it extends the foundation of the main building and the area “covered” must be 
considered in the lot coverage calculation pursuant to the above definition. 
 
It is important to note that other below grade structures have been prohibited within required yards.  
For example, within the R-1 zone, a below grade pool or spa is considered an “accessory structure” 
and is prohibited in the front, side or rear yard setback, however a pool is obviously permitted in 
required open space. (Code Section 17.08.020 B and 17.14.080 D and 17.16.080 D).  The proposed 
extension complies with rear yard setback requirements but will be located within required open space. 
 
It is arguable that the proposed finished grade of the basement roof represents “unaltered grade” as 
defined in Section 17.040.  The existing backyard patio has been previously graded and the 
surrounding property line retaining wall elevations and grades are close to the elevation of the existing 
finished floor level of the house.  (Please see attached plan and survey relative to the proposed 



elevation of the grade).  If the proposed finished grade of the basement roof represents  the “unaltered 
grade” elevation (the elevation prior to grading for the patio), then one can argue that the area above 
the basement extension qualifies as open space since it will be free and clear of obstructions from the 
ground level to the sky as stipulated by the Code. 
 
It is also arguable that if an area qualifies as ground level open space it should also be exempt from lot 
coverage calculations.  However, the above definition of lot coverage specifically includes “that 
portion of a lot covered by the area within the foundations of the main building and all accessory 
buildings and structures”.   Thus, it may be useful to consider the purpose of the lot coverage 
regulation in making a determination about this issue.  If the intent of regulating lot coverage is to 
minimize to the visible coverage of a lot with a building, then the proposed project basement does not 
violate the regulation and should not be considered as contributing to coverage of the lot.  The intent of 
the definition of lot coverage seems to be related to the above-ground condition. 
 
The Commission may consider that the proposed basement extension complies with the open space 
requirement but that it does not comply with the lot coverage requirement.  If the below grade structure 
is considered to meet the requirement for open space, but not lot coverage, the owner will be required 
to reduce the building footprint.  This will negate the purpose of the basement extension and the appeal 
request which relates to maximizing the building area. 
 
The owner’s representative has indicated that there is ambiguity in the Code relative to the above 
issues which merit special consideration relative to the specific conditions of the site and that unaltered 
grade is consistent with the finished elevation of the proposed basement extension roof.  He also notes 
that the project will comply with all yard setback requirements and that lot coverage is unaffected since 
the project extension is less than 6’ in height.  This last point is only relevant to the Building Code 
requirement for determining whether a portion of a building qualifies as a basement and not lot 
coverage or open space requirements under the Zone Code. 
 
 
                                               
Sol Blumenfeld, Director      Attachments: 
Community Development Department    1.  Correspondence 
         2.  Plans 
Notes              
Relevant Code Sections: 
1. Open space is defined as an area which are from ground to sky free and clear of any obstructions or obstacles.  Minor 

obstacles such as entryway over-hangs eaves may encroach into open space areas  
2. Required R-1 open space: a minimum of four hundred (400) sq. ft. of usable open space with a minimum dimension of  

10’.  Twenty five percent of this open space may be provided in balconies or decks; minimum dimension of 10’. 
3. Lot coverage is defined as that portion of a lot covered by the area within the foundations of the main building and all 

accessory buildings and structures; the area covered by cantilevers projecting from a building; and the area covered by 
decks and stairs more than thirty inches above the grade as defined in Section 17.04.040. 

4. Grade at any point on a lot is determined based on existing corner point elevations, taking into consideration 
significant variations relative to adjacent properties.  In cases where there is significant variations in elevations 
between adjacent properties at corner points, the point of measurement shall be established based on the elevation at 
the nearest public improvement or an alternative point within 3 horizontal feet that represents existing unaltered grade. 

5. Yard regulations: every required front, side and rear yard shall be open and unobstructed from the ground to the sky.   
6. Front Yard  is defined as a line separating the lot from the street. 
7. Rear Yard  is defined as a lot line which is opposite and most distant from the front lot line 
8. Side yard  is defined as lot boundary not on the front or the rear lot lines. 
9. Areas excluded from lot coverage are architectural projections, eaves and unenclosed balconies open on at lease two 

sides from the face of the building.        
H:/ 916 3rdSt 


