
      September 10, 2003 
 
Honorable Chairman and Members of the      Regular Meeting of 
Hermosa Beach Planning Commission       September 16, 2003 
 
SUBJECT: INTERPRETATION OF  HEIGHT REGULATION RELATIVE TO A                  

TRELLIS DETACHED FROM A BUILDING – 506 11T H STREET 
 
Recommendation: 
That the Planning Commission direct staff by minute order as deemed appropriate. 
 
Background: 
A property owner was cited by code enforcement for constructing an over-height trellis 
without permits at 506 11th Street.  The property contains a two unit condominium 
completed in May 23, 2002.  The trellis is currently constructed on a code complying roof 
deck permitted with the original project approval.  The owner is seeking to determine 
whether the trellis is subject to the restrictions of the height limit if it is free standing (set in 
large planters) and not part of the building. 
 
Analysis: 
Sections 17.04.040 and 17.46.015 of the Zone Code sets out the requirement for establishing 
allowable building height.  Pursuant to Section 17.04.040: 

 Building height means a vertical distance measured from grade, as determined as 
described herein, to the corresponding uppermost point of the roof, as shown in the 
examples at the end of Chapter 17.04. 

           
The owner contends that the trellis as proposed, will not be attached to the roof and 
questions whether it is regulated by the code.   The Planning Commission regularly reviews 
condominium projects with roof deck trellises that are counted in the calculation of the 
building height and are attached to the roof deck.  The Commission does not consider such 
things as planters or furniture in project approvals that are not attached to the building and 
not addressed in the Code.  
 
The issue of what the Zone Code regulates relative to building height is clear; it is the height 
from the grade to the uppermost part of the roof.  What is less clear is whether a structure 
detached from a building is regulated by these height provisions.  It may be useful then to 
look at the underlying purpose of the height regulations to consider this interpretation issue.   
The purpose of the height regulation is to ensure that buildings are not constructed 
excessively tall and do not excessively impact views, light and air to adjacent properties.  
The code makes specific exceptions to certain roof top equipment relative to building height 
in Chapter 17.46, and these permissible exception relate to equipment or structures attached 
to the roof.   They include air handling systems, elevator towers, vents, chimneys, stairs and 
other similar structures which may exceed the height limit only by that amount required to 
meet Building Code requirements.  The structures and equipment are appurtenant parts of 
the building and the building cannot be practicably constructed without them. 
 



In the current situation, a trellis is proposed to exceed the height limit by approximately 
eight feet for an area approximately 8 feet by 10 feet.  The Code clearly specifies certain 
exceptions and a trellis is not among them.  The matter of whether the code addresses 
detached structures may be less significant than what it does address as permissible 
exceptions.  The Code provides a very narrow list of exceptions, since the over all affect of 
the exceptions is to ensure that impacts to surrounding properties are minimized. 
 
 
_______________________________ 
Sol Blumenfeld, Director 
Community Development Department 
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August 13, 2003 – Over-height shade ramada at 506 11th St. owned by the Nelsons. 


