
           November 25, 2003 
 
Honorable Chairman and Members of the     Regular Meeting of 
Hermosa Beach Planning Commission     December 3, 2003 

  
 
SUBJECT:  APPEAL OF DIRECTOR’S DECISION --  INTERPRETATION OF THE LOT COVERAGE 

REQUIREMENT IN CONNECTION WITH CONSTRUCTION OF A SINGLE FAMILY 
DWELLING WITH UNDERGROUND PARKING AT 2420 HERMOSA AVENUE 

 
Recommendation: 
That the Planning Commission direct staff by minute order as deemed appropriate. 
 
Background: 
The property is located on the east side of Hermosa Avenue between 24th Street and 25th Street. The 
property owner is proposing to construct a single family dwelling, located in the R-2 zone and utilize 
an area below the proposed finished grade for underground parking (as part of a proposed garage).  
The purpose of the area is to maximize the amount of additional floor area for parking while 
complying with the lot coverage and open space requirements for the R-2 zone.  A new entry courtyard 
will be located above the proposed basement garage. The grade elevation at the entry courtyard will be 
lower than the existing grade and the same as the proposed finished first floor level (please see 
attached plans) of the new single family dwelling.  The basement area under the entry courtyard does 
not encroach into any required yards. 
 
At the June 17, 2003 meeting, the Planning Commission considered a similar request and determined 
that a below grade basement encroachment into the rear yard was exempt from lot coverage. 
 
Analysis: 
The issue to consider in connection with the appeal is whether the underground parking area violates 
the lot coverage requirement for the zone. The Commission must determine whether the below grade 
extension of the house violates the 65% lot coverage maximum. Lot coverage is defined as all of the 
following: “that portion of a lot covered by the area within the foundations of the main building and all 
accessory buildings and structures; the area covered by cantilevers projecting from a building; and the 
area covered by decks and stairs more than thirty inches above the grade as defined in Section 
17.04.040.”  The proposed basement garage below the entry courtyard will not extend thirty inches 
above grade, however it extends the foundation of the main building and the area “covered” must be 
considered in the lot coverage calculation pursuant to the above definition. 
 
It is arguable that the proposed basement roof and entry courtyard are not a “structure” as defined in 
Section 17.04.040. As defined, a “structure” is “anything constructed or erected which requires 
location on the ground or attached to something having a location on the ground.” The existing grade 
elevation at the location of the basement roof under the entry courtyard is established at elevation 
109.42’, whereas the proposed elevation will be 108.8’ (please see attached sheet A-0.0 plot plan, sheet 
A-3.1 south elevation, and survey relative to the proposed elevation of the grade). If the proposed 
finished grade elevation of the basement roof (please see sheet A-3.1) is lower than the unaltered grade 
elevation of 109.42’ (the elevation prior to grading for the entry courtyard), then it is arguable that the 
area above the basement is not a structure as it is wholly below the ground level as stipulated by the 
Code. Also, this area is otherwise open to the sky above. 
 



It is also arguable that if an area qualifies as not being a structure it does not contribute to lot coverage 
and should be exempt from lot coverage calculations. However, the above definition of lot coverage 
specifically includes “that portion of a lot covered by the area within the foundations of the main 
building and all accessory buildings and structures”.  Thus, it may be useful to consider the purpose of 
the lot coverage regulation in making a determination about this issue. If the intent of regulating lot 
coverage is to minimize to the visible coverage of a lot with a building, then the proposed project 
basement does not violate the regulation and should not be considered as contributing to coverage of 
the lot. The intent of the definition of lot coverage seems to be related to the above ground condition. 
 
The owner has indicated that there is ambiguity in the Code relative to the above issues which merit 
special consideration relative to the specific conditions of the site and that unaltered grade is consistent 
with the finished elevation of the proposed basement roof and entry courtyard. 
 
 
                                                         
      Scott Lunceford 
CONCUR:     Associate Planner   
 
____________________________ 
Sol Blumenfeld, Director 
Community Development Department 
 
Attachments: 
1.  Correspondence 
2.  Plans 
 
Notes              
Relevant Code Sections: 
1. Lot coverage is defined as that portion of a lot covered by the area within the foundations of the main building and all 

accessory buildings and structures; the area covered by cantilevers projecting from a building; and the area covered by 
decks and stairs more than thirty inches above the grade as defined in Section 17.04.040. 

2. Areas excluded from lot coverage are architectural projections, eaves and unenclosed balconies open on at lease two 
sides from the face of the building.        

3. Grade at any point on a lot is determined based on existing corner point elevations, taking into consideration 
significant variations relative to adjacent properties.  In cases where there is significant variations in elevations 
between adjacent properties at corner points, the point of measurement shall be established based on the elevation at 
the nearest public improvement or an alternative point within 3 horizontal feet that represents existing unaltered grade. 

4. Structure is defined as anything constructed or erected which requires location on the ground or attached to something 
having a location on the ground. 

 


