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          May 9, 2005 
 
Honorable Chairman and Members of the                                   Regular Meeting of  
Hermosa Beach Planning Commission                                        May 17, 2005  
 
SUBJECT: DETERMINATION OF THE LEGALITY OF A NONCONFORMING RESIDENTIAL 

BUILDING   
   
LOCATION: 1236 3RD STREET 
 
APPLICANT:  MARIANNE G. HILL (FOR PATRICIA SHAW) 
 1236 3RD STREET 
 HERMOSA BEACH, CA  90254 
 
REQUESTS: DETERMINATION OF WHETHER DETACHED ACCESSORY LIVING QUARTERS 

CAN BE MAINTAINED AS A LEGAL NONCONFORMING USE ON THE 
PROPERTY.  

 
Recommendation 
To direct staff as deemed appropriate and staff will return with a resolution based on the 
Commission’s direction. 
 
Background 
LOT SIZE    4224 (48’ X 88’) 

ZONING: R-1 

GENERAL PLAN:  Low Density Residential  

BUILDING AREA (MAIN HOUSE): Approx. 900 Square Feet 

AREA OF BUILDING IN QUESTION: Approx. 288 Square Feet 

The subject property contains a one story single family home with a two-car garage in front and a 
detached accessory shed structure in the rear. The main house was constructed in 1928, in 
accordance with permit No. 212.  The age of the accessory structure is unclear, but it is shown on the 
1957 Sanborn Map.  The rest of the property is also in essentially the same configuration as shown 
on the Sanborn Map, with the exception of the single car garage, which was enlarged to a two-car 
garage in 1978 for which the then owner obtained a variance (BZA 154-263) which also allowed a 
roof deck, retaining wall and new entry stairway. 
 
The applicant is requesting a determination that the detached accessory structure in the rear be 
declared legal for use as “accessory living quarters” to accommodate a live-in nurse.  The applicant 
does not intend to use the structure for a separate dwelling unit with a full kitchen, and is willing the 
place a deed restriction on the property to limit its use as accessory living quarters only. 
 
Staff inspected the property on September 15, 2004 and found the building and floor layout 
consistent with the submitted plans.  The 288 square foot “accessory living quarters” contains a 
“playroom”  (12’-6” X 14’-6”) with a wet bar, small refrigerator, and a microwave oven.  A small 
wall heater provides heat. At the time of inspection, the “playroom” contained a bed, television, and 
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personal effects including clothing and decorations.  The wet bar area contained pots, pans, 
silverware, dishes and other cooking/eating equipment. No significant building code violations were 
noted other than the proximity to the property line of a habitable space with windows. 
 
The Zoning Ordinance defines “guest houses” and “accessory living quarters” as: “living quarters 
within a main building for the use of persons employed on the premises, or for temporary use by 
guests of the occupants of the premises. Such quarters shall have no kitchen facilities and shall 
not be rented or otherwise used as a separate dwelling unit. Guest houses and accessory living 
quarters are subject to the issuance of a conditional use permit and are not allowed in accessory 
buildings.”   Accessory living quarters are allowed in the R-1 zone subject to a conditional use 
permit. 
 
Given that the Zoning Ordinance does not allow accessory living quarters outside the main building, 
the existing condition on the property cannot be approved with a conditional use permit.  The 
applicant is requesting, however, that the City recognize its long-term prior use as accessory living 
quarters and deem it legally nonconforming. 
 
Analysis 
Chapter 17.60 of the Zoning Ordinance gives a property owner the opportunity to request validation 
of current conditions which otherwise violate zoning or current building and safety requirements 
“when city records and actual property use conflict.”  When it can be shown that the dwelling unit in 
question was constructed prior to January 1, 1959, in accordance with then applicable laws, and the 
use of the dwelling has been continuous, the unit shall be declared legally nonconforming.  The 
Commission may also validate that conditions are legally nonconforming for a building constructed 
after January 1, 1959, based on the evidence presented.  Section 17.60.060, also gives the Planning 
Commission the authority to “negotiate with a property owner concerning the property premises on 
behalf of the property owner in exchange for the validation.”   
 
The evidence available to staff included the records in the building permit file as noted above, the 
Sanborn Map which provides a legal record of the physical character of a property for insurance 
purposes, and L.A. County tax records.  Based on the permit records, as noted, no evidence exists 
that building permits were applied for or obtained to allow a construction of a “playroom” or 
“accessory living quarters” nor for any of the plumbing, electric or mechanical components therein.  
However, it is clear the detached structure has existed on the property since 1957 or earlier based on 
the Sanborn map. 
 
The applicant purchased the property in September of 2004, with the understanding that the rear 
structure could continue to be used as accessory living quarters to accommodate a live-in nurse.  To 
support the argument that the structure has been historically used as accessory living quarters she has 
submitted testimony from a “handyman” and a contractor that the style of improvement within the 
structure are of a vintage from the 1950’s or 1960’s.  Also, staff has spoken with the neighbor to the 
rear that stated that the structure has been used as living quarters since the 1970’s.  The applicant is 
willing to record a deed restriction, to limit the use of the structure for accessory living quarters only 
with the current wet bar in order to prevent its use as a separate dwelling unit.    
 
In summary, the issue in this case is that there is no city record with respect to the use of this 
detached structure, which was built some time before 1957.   Inspections of the premises, including 
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the electrical and mechanical work, seem to support the argument that the use of the building for 
living quarters likely goes back to the 1950’s, which would be consistent with the provision of 
Chapter 17.60 as it has been in use since prior to 1959.  Given this long-term history, and the 
willingness of the applicant to continue to limit the use of the structure as a “guest house” or 
“accessory living quarters” without a full kitchen, the Commission may want to consider this as a 
legal nonconforming use, and validate its continued use with a deed restriction.  A deed restriction 
gives the City an added enforcement tool should this owner or any future owner attempt to rent this 
as a separate rental unit with a full kitchen.  The Commission may also want to require that the 
owner obtain a permit for the existing wall heater or upgrade it if necessary.  
 
If not declared legal as accessory living quarters, the structure will have to removed, or altered into a 
permitted accessory building such as a bathhouse or storage unit.  Required alterations would 
include bringing it into compliance with current setback requirements.    
 
 
                                                        
        Ken Robertson 
CONCUR:       Senior Planner   
 
____________________________ 
Sol Blumenfeld 
Community Development Director 
        
Attachments 
1. Building Permit Chronology 
2. Photos  
3. Sandorn Map                         
4. Applicant submittal including plans    
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